Kort over Sydgrønland, hvor de ældste nordboere havde slået sig ned. Gården Brathalid lå nær Narssarsuaq (oppe til højre i billedet).

Et af Narsaq-områdets virkeligt særegne attraktioner er nordbo-bosættelserne. Nordboerne havde 2 store bosættelsesområder, hvor den største var "Østerbygden", der lå i de nuværende 3 Sydgrønlandske kommuner - Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik. I hele Narsaq-området finder man mange ruiner fra nordbo-tiden; ofte ligger der i dag moderne fåreholdersteder på de selvsamme steder, hvor nordboerne for 1000 år siden ryddede landet til fordel for græsningsområder.

 

"Vesterbygden" lå oppe ved Nuuk. I årene efter 986 kom der flere til. Da der ikke var plads til alle de nye ved Juliane-fjorden, skete bosættelserne længere og længere mod nord, helt op til Godthåbsfjorden.  Det anslås, at nordboernes befolkningstal nåede helt op på 4 - 5000 mennesker. 

Byen Nuuk/Godthåb ligger ved mundingen af Godthåbsfjorden og Ameralikfjorden, som udgør et meget stort fjordsystem, der strækker sig over 100 km ind i landet. På dansk betyder Nuuk “Næsset”. Fra gammel tid har Nuuk været et nødvendigt mødested for sejlende. I 1728 anlagde Hans Egede en missionsstation på stedet. Nuuk er i dag den største by på Grønland.

                          

 

Se flere Grønlandskort hos  Kort- og Matrikelstyrelsen

eller brug  Google